1. KRALIK | VELIKONOCNI KRALIK INGREDIENCE: 1 kralika, 1 male hlavky zeli, 1 cibule, 2 strouzky cesneku, 2 pórky, 1 cervena kapie, sul, 1 lzicka kari, 1 dcl bileho vina, 1 dcl vody nebo vyvaru, 1 vejce, 3 lzicky Solamylu, 1 .....
2. RYBY RUZNE | LIN ZAPECENY V HORCICNE OMACCE INGREDIENCE: l lin (asi l kg), 2 lzice citrónove stavy, l cibule, l mrkev, l pórek, l celer, sul, bily pepr, 1/8 l sucheho bileho vina, 50 g masla, 30 % mouky, 1/8 l mleka, 1-2 lzice sek .....
3. STARE RECEPY | VEPROVE RIZKY STACENE „PACKY“ (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. S ryzi: Z veprove kyty nakrajene rizky se osoli a naklepou. Na kazdy se da asi lzice sparene ryze a posype na sadle osmazenou cibulkou. Rizky se stoci, jen volne niti pre .....
4. POMAZANKY | TVAROHOVA POMAZANKA SE SUNKOU INGREDIENCE: 1/2 kostky tvarohu nebo kostka syra zerve, maly kelimek bileho jogurtu, 200 g sunky (nebo sunkoveho salamu), 1 mala cibulka, maly strouzek Cesneku, 2 lzice citrónove stavy nebo nak .....
5. HOVEZI ROSTENKY | PLNENA HOVEZI PECENE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekny kus hoveziho masa, nejlepe z nizkeho boku, se zbavi kosti, rozrizne na tenky plat, osoli a naklepe. Umele se po kousku veproveho a uzeneho masa, prida vajicko, strouhana .....
6. HOUBY | ZAMPIONY ZADELAVANE PO FRANCOUSKU (Fricassee) INGREDIENCE: 800g cerstvych zampionu, trochu citronove stavy, sul, 40g masla, 3 dl bile zakladni omacky veloute, 2 lzice smetany, trocha soli a pokud mozno bileho mleteho pepre, petrzelka, 2 lzice bil .....
7. STARE RECEPY | VELIKONOCNI BOZI MILOSTI (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: I. 500 g polohrube mouky, 100 g masla, 100 g cukru, 4 zloutky, 4 lzice bileho vina, 4 lzice mleka a trochu soli se propracuje na vale, az se utvori hladke testo a delaji se na nem bub .....
8. OMACKY | TATARSKA OMACKA IV POSTUP PRIPRAVY: Tatarskou omacku si pripravime z majonezy, do ktere vmichame smes z jemne nasekane citronove kury, okurky, kaparu, petrzelky, prisladime, osolime, pridame trochu sardelove pasty, prik .....
9. VEPROVE PLECKO | VEPROVE SE ZELENINOU NA VINE INGREDIENCE: 500 g veprove plece vykostene, 100g brambor, 100 g zelene papriky, 200 g rajcat, 150 g mrkve, 1 mala hlavka zeli, 2 cibule, 1 petrzel, 2 dl bileho vina, hrebicek, bobkovy list, sladka p .....
10. LUSTENINY | SIPKOVA OMACKA 1 INGREDIENCE: 30g masla, 30g mouky, 50g sipkove zavareniny, 1 lzice citronove stavy, trochu citronove kury, 2 lzice bileho vina, sul. POSTUP PRIPRAVY: Do svetle maslove jisky zamichame sipkovou marmel .....
11. STARE RECEPY | DORTOVE POLEVY A LEDY (Recepty z tricatych let minuleho stoleti) CITRONVA POLEVA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: I. 60 g cukru, 2 plne lzice vody, 2 lzice citronove stavy se necha prejit varem a pak se prida jeste tolik jemneho cukru, az .....
12. ZELENINA | PLNENA RAJCATA II INGREDIENCE: 1 salek ryze, sul, 4 velka rajcata, 150 g mrazeneho spenatu, l cibule, 80 g masla, mlety bily pepr, pul lzicky nastrouhaneho muskatoveho orisku, 2 lzicky strouhanky, 2 lzicky goudy. POST .....
13. TESTOVINY | LASAGNE S MLETYM MASEM A RAJSKOU OMACKOU INGREDIENCE: 300 g lasagni (nudlove obdelnikove placky - lze pouzit i nepredvarene), 2 lzice oleje, 500 g mleteho hoveziho masa, l cibule, l strouzek cesneku, l velky rajcatovy protlak, sul, pepr, sla .....
14. ZELENINA | ALSASKE ZAPECENE ZELI INGREDIENCE: 500 g kysaneho zeli, l velka cibule, 2 dl bileho vina tzv. sucheho, l velke jablko, 2 lzice husiho sadla (muze byt i veprove), 250 g liboveho uzeneho bucku, 4 veprove rizky, 4 nozicky klo .....
15. HOVEZI SVICKOVA | HOVEZI SVICKOVA PECENE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Svickova se zbavi loje, kosti a blanek, nasoli se, protahne slaninou, posype rozkrajenou cibuli, podleje rozpustenym maslem a necha v chladnu 3 dny odlezet. Pote se rozskvari na .....
16. VEPROVE KRKOVICE | VEPROVE V MARINADE INGREDIENCE: 400 g liboveho veproveho masa, 4 lzice kecupu, 400 g brambor, 4 lzicky medu, 4 dl bileho vina, spetka tymianu, 5 zrnek noveho koreni, 1 strouzek cesneku, 5 malych cibulek, vyvar, sul. .....
17. POLEVKA ZELENINOVA | FRANCOUZSKA CIBULOVA POLEVKA INGREDIENCE: 700 g cibule, 80 g masla, 4 platky toastoveho chleba, 1 lzice mouky, 3 l masoveho varu, 1 l sucheho bileho vina, sul, pepr, 100 g tvrdeho syra. POSTUP PRIPRAVY: Oloupeme a na tenka kolec .....
18. RYBY KAPR | KAPR NA VINE V INGREDIENCE: Maly kapr (asi 1,2 kg), stava ze 3 citronu, 1,5 dcl oleje, 4 strouzky cesneku, 2 lzice hladke mouky, 2 lzice mletych mandli, 3 cibule, 2 dcl bileho prirodniho vina, pepr, sul, petrzelova .....
19. STARE RECEPY | MALE KREHKE KOLACKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Do 200 g mouky se rozemne 100 g dobreho masla, zadela pak 1 celym vejcem, 3 lzicemi bileho vina a trosku mirne osolene vody. Da do studena odpocinout, prevali ctyrikrat po sobe jako m .....
20. VEPROVE KOTLETA | KOTLETY S PAPRIKAMI A RAJCATY INGREDIENCE: 4 veprove kotlety, 3 lzice oleje, sul, mlety pepr, 1 lzicka sl. papriky, 5 zelenych paprik (mensi), 5 rajcat, 2 dl bileho vina, vyvar. POSTUP PRIPRAVY: Kotlety naklapeme, u kosti a na ok .....
21. VEJCE | OMELETA S MLADYMI VYHONKY INGREDIENCE: 50g cibule, 250g mladych vyhonku, 200g sunky nebo 200g vareneho uzeneho masa, hrst pazitky nebo petrzelky, 2 lzice oleje, sul, spetka cukru, mlety pepr, 40g masla nebo rostlinneho tuku, 8 .....
22. OD BABICKY | VEPROVA PECENE NA SMETNE (Od Babicky) INGREDIENCE: 800 g veproveho masa 50 g masla 2 lzice oleje 200 g korenove zeleniny (mrkev, celer, petrzel) 2 cibule, citronova stava a kura 2 dl bileho vina 2 lzice hl. mouky, koreni (5 celych .....
23. VEPROVE KOTLETA | KOTLETY NA HOUBACH. INGREDIENCE: 4 vetsi veprove kotlety, 1 cibule, 2 lzice masla, 1 dl bileho vina, 2 lzice hl. mouky, 2 dl smetany, 1 lzicka horcice, 2 lzice mleka, talirek cerstvych hub, sul, pepr, trochu cukru, 1 l .....
24. MOUCNIKY VANOCNI CUKROVI | VINNE CUKROVI (Od Zdenky) INGREDIENCE: 280 g hl. mouky, 250 g masla, 4 lzice bileho vina, 2 zloutky. POSTUP PRIPRAVY: Vypracujeme testo ktere nechame v lednici odpocinout, pote vyvalime plat z ktereho vykrajujeme&nb .....
25. RYZE | RIZOTO SE SAFRANEM Do vetsiho kastrolu dame 3 platky masla a drobne nasekanou vetsi cibuli, kterou nechame zpenit. Pridame ryzi, zamichame, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou bileho vina , michame. Osolime, pridame hov .....
26. ZVERINA PASTIKY | ZVERINOVA PASTIKA – Ceska kuchyne. INGREDIENCE: 1 peceny bazant a 1 bazanta syroveho, 250g husich jater, 250g slaniny dovnitr, 3 kousky zampionu, 4 zloutky, 5 kusu pistacii, 80g bile zemle, 4 lzice mleka, 4 lzice madeirskeho vina, 200g .....
27. POLEVKA ZELENINOVA | NORMANDSKA CIBULACKA INGREDIENCE: 600 cibule, 200 g strouhaneho syra, 1 1 l vody, 1 1 dl bileho vina, 50 g masla, 30 g hl. mouky, tenke krajicky bile veky, pepr, sul. POSTUP PRIPRAVY: Drobne pokrajenou cibuli zpenime n .....
28. VEPROVE KOTLETA | KOTLETY SE ZELENINOU INGREDIENCE: 4veprove kotlety, 100 g sadla, 150 g celeru, 200 g karotky, 150 g rajcat, 1 dl bileho vina, pu1 citronu, sul. POSTUP PRIPRAVY: Maso naklepeme, osolime a opeceme na casti sadla po obou s .....
29. VEPROVE KOTLETA | KOTLETY NA VINE SE STROUHANYM SYREM INGREDIENCE: 4 veprove kotlety, 60 g masla, 1 l bileho vina, 40 g strouhaneho syra, sul. POSTUP PRIPRAVY: Naklepane kotlety narizneme u kosti a na okrajich, aby se nekroutily. Osolime je a na masle .....
30. RYBY RUZNE | OKOUN PO ZNOJEMSKU INGREDIENCE: 1/2 okouna, 3 lzice masla, 1/2 cibule nakrajena nadrobno, 250 g strouhanky, 125 g okurek nakrajene na male kousky, 1/2 lzicky salveje, 75 ml bileho vina, 1 lzicka nakladanych okurek nakra .....
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA